Degivrare rampă auto și suprafețe exterioare 

Tehnologie Norvegiană 🇳🇴

Garanție 25 ANI

N

Suprafețe mereu uscate, fără gheață, fără zăpadă, fără efort !

N

Cel mai simplu și mai eficient mod de a scăpa de gheață și zăpadă

N

Elimină definitiv riscul de alunecare și accidentare

N

Durata de viață de peste 50 de ani

Unde pot fi folosite sistemele de degivrare?

Degivrare rampa auto

DEGIVRARE RAMPĂ AUTO

Sisteme de degivrare complete pentru păstrarea suprafeței rampei auto fără zăpadă sau gheață și în permanentă stare de utilizare.

Elimină definitiv riscurile de patinare sau alunecare, iar accesul pe rampă va fi asigurat 365 zile pe an.

Dispunerea sistemului poate fi făcută pe toată suprafața rampei sau doar parțial pe zonele pe care calcă roata (căile de rulare).

Se pretează la orice tip de suprafață finită.

Sistemul poate fi instalat direct pe armătura metalică sau în stratul adițional (strat finit).

Degivrare trotuar sau alee pietonala

DEGIVRARE TROTUAR SAU ALEE PIETONALĂ

Pentru acces facil și sigur

Scapă definitiv de problemele cauzate de polei, gheață, zăpadă

Se poate instala sub multiple suprafețe, cum ar fi: pavaje, beton amprentat, dale, piatră naturală etc.

Cablurile încălzitoare pot fi încastrate în beton, șapă, adeziv sau nisip.

Acoperirea suprafeței se face în funcție de necesitate. Se poate opta pentru acoperirea în întregime a trotuarului sau doar parțial, cât să asigure deplasarea în condiții de siguranță.

Degivrare trepte sau scari exterioare

DEGIVRARE TREPTE SAU SCĂRI LA EXTERIOR

Treptele acoperite de gheață sau zăpadă sunt un pericol real de accidentare

Bucură-te indiferent de vreme de scări uscate, care se pot folosi în condiții de siguranță

Nu mai ai nevoie de substanțe sau materiale care pot păta, zgâria sau compromite iremediabil stratul finit

Sistemul de degivrare electrică se poate monta direct în stratul de adeziv pentru gresie, marmură, granit sau piatră naturală.

Se pretează la multiple tipuri de suprafață finită și poate fi controlat cu mai multe tipuri de termostate.

Degivrare terasa

DEGIVRARE TERASĂ CIRCULABILĂ SAU TERASĂ TEHNICĂ

Terasele circulabile sau tehnice neacoperite au o mare capacitate de a menține un strat consistent de zăpadă.

Terasele devin inaccesibile, iar greutatea zăpezii poate afecta structura imobilului sau a ansamblului din care face parte.

Instalarea sistemului de degivrare asigură menținerea suprafeței fără gheață sau zăpadă.

În cazul teraselor circulabile, sistemul se montează înglobat în structura pardoselii și a stratului finit, iar în cazul teraselor tehnice (necirculabile) sistemul se poate instala atât încastrat cât și aparent.

Degivrare sina poarta rulanta

DEGIVRARE ȘINĂ PENTRU PORȚI RULANTE

Formarea gheții pe șina pe care rulează poarta de acces în curte poate cauza blocarea acesteia sau alunecarea de pe calea de rulare.

Cum apa poate ajunge pe șină și din alte surse în afară de precipitații, cum ar fi roata udă a mașinii, îți recomandăm utilizarea unui termostat cu senzor de temperatură.

Instalarea unui sistem de degivrare asigură pastrarea șinei fără gheață, astfel putând fi utilizată în condiții de siguranță.

De ce să alegi sistemele de degivrare Walton Electric?

De ce să alegi sistemele de degivrare Walton Electric?
6
7

SUPRAFEȚE MEREU USCATE AUTOMAT, FĂRĂ ZĂPADĂ ȘI GHEAȚĂ

Sistemele electrice de degivrare reprezintă cea mai rentabilă metodă ecologică de îndepărtare automată a zăpezii și a stratului de polei și gheață. Acesta funcționează numai atunci când este necesar, automat, asigurând astfel o zonă fără gheață și zăpadă care este mereu curată și perfect sigură. Senzorii pot detecta când zăpada urmează să-și facă apariția și pornesc automat sistemul.
În cele din urmă poți să uiți de corvoada de a scăpa de zăpadă atunci când începe să ningă și te poți concentra doar pe ceea ce contează cu adevărat, liniștea și confortul tău. Nu va mai trebui să folosești sare, substanțe chimice, agenți de topire. Pe scurt, te protejezi pe tine, familia ta, autovehiculele tale sau angajații, dar și bunurile tale.

6
7

SUPRAFEȚE SIGURE, FĂRĂ RISCURI, INCLUSIV IARNA

Un sistem de degivrare este ideal pentru rampe și scările din exterior, care pot reprezenta adevărate pericole pentru angajații, clienții tăi și pentru orice trecător. Mai mult decât atât, scapi de costurile de întreținere pentru deszăpezirea efectuată în fața biroului, scării de bloc sau a spațiului tău comercial.
Nu mai este nevoie de lopată pentru deszăpezire, iar riscurile accidentărilor prin alunecare și cădere, precum și statul în frig dispar. Pe porțiunile încălzite de sistemele electrice de degivrare nu mai este necesară folosirea substanțelor chimice nocive, a sării, nisipului sau plugurilor. De asemenea, este înlăturat orice pericol pentru vârstnici, copii sau animale de companie.
Într-o zonă abruptă sau într-un spațiu cu trafic intens, un sistem de degivrare reprezintă cea mai eficientă soluție.
6
7

DEGIVRARE FĂRĂ COSTURI DE MENTENANȚĂ

În comparație cu sistemul care utilizează agent termic, sistemul electric de degivrare este mult mai ușor de implementat, pentru că nu are nevoie de atât de multe elemente precum cel termic, este mai durabil în timp, pentru că nu există atât de multe elemente care se pot defecta, iar costurile de mentenanță sunt mult mai mici, aproape spre zero.
Sistemele de degivrare pot fi folosite ani de zile fără a avea parte de nici o întreținere, cât timp elementele de încălzire au fost distanțate uniform, iar cei care au montat sistemul au avut grijă la turnarea căii de acces.
6
7

SISTEM DE DEGIVRARE FLEXIBIL și UȘOR DE INSTALAT

Datorită elementelor ușoare și flexibile, sistemele de degivrare nu sunt deloc greu de instalat. Covoarele și cablurile de topire a zăpezii și gheții pot fi instalate cu ușurință sub pavele, asfalt sau beton în timpul amenajării sau a renovărilor, pot lua forme diferite, pentru a asigura indiferent de condițiile meteo o suprafață fără zăpadă și gheață.
Ai mereu la dispoziție echipa Walton Electric care îți oferă servicii de montaj oriunde în țară. Cu toate acestea, dacă alegi un montaj în regie proprie, echipa noastră a pregătit un ghid complet de instalare (pas cu pas), dar îți oferim și informații personalizate cum ar fi planuri de amplasare a sistemului, la scara, in format CAD. În plus, beneficiezi și de suportul nostru telefonic pentru a-ți putea monta corect și rapid propriul sistem de degivrare.
Respectând instrucțiunile noastre, vei obține exact rezultatele așteptate. Este obligatoriu însă ca sistemul să fie conectat la sursa de energie doar de către un electrician autorizat!
6
7

GARANȚIA DURABILITĂȚII și POST-GARANȚIE

Durata de viață a sistemului de degivrare este comparată cu durata de viață a structurii în care este instalat, ceea ce înseamnă o durabilitate de peste 50 de ani!

Beneficiezi de garanția Walton Electric de 25 ani pentru sistemele electrice de degivrare. În cei peste 20 ani de activitate neîntreruptă am selectat cele mai performante sisteme de încălzire electrică care întrunesc standardele noastre de calitate. De aceea oferim și post garanție pentru toate produsele noastre de încălzire electrică în pardoseală, degivrare și protecție la îngheț. Testăm fiecare cablu electric, covor sau folie încălzitoare înainte de a le livra și oferim garanția lucrului bine făcut.
De asemenea, toți clienții noștri beneficiază gratuit de asistență tehnică și servicii de proiectare personalizată, pentru a ne asigura că îți oferim un proiect care va corespunde cu adevărat cerințelor și nevoilor tale.

Ce sunt sistemele electrice de degivrare pentru suprafețe exterioare?

Ce sunt sistemele de degivrare

Operațiunea de înlăturare a stratului de zăpadă, gheață și a chiciurii care se formează pe suprafețele care vin în contact cu aerul umed și rece se numește degivrare. Deși există soluții clasice de degivrare precum lopețile, nisipul ori sarea, este dovedit că acestea nu sunt deloc cele mai eficiente metode.

Niciodată nu se pot acoperi în totalitate zonele vizate și trebuie efectuate mai multe operațiuni, precum deszăpezirea și topirea gheții și pot exista mereu porțiuni alunecoase. Sarea și nisipul se atașează rapid pe tălpile încălțămintei și dau un aspect murdar și neîngrijit. În plus, în jurul locuințelor, pe rampe, scări și alei înguste este mai dificil să se intervină cu utilaje echipate special pentru acest tip de operațiune. Totodată, substanțele folosite pentru îndepărtarea gheții sau a zăpezii, deteriorează suprafețele pe care sunt aplicate.

Sistemele electrice de degivrare previn, topesc eficient și automat zăpada, gheața și poleiul, fără niciun efort fizic din partea utilizatorului. Sistemul de degivrare automat funcționează pe baza unor principii simple și eficiente. Scopul este să mențină o temperatură optimă de peste 5 grade Celsius, acolo unde vremea rece poate aduce ninsoare, gheață ori polei.

La Walton Electric poți alege dintr-o varietate de sisteme de degivrare, care pot fi montate în asfalt, beton sau sub pavele pentru a încălzi rampele de acces auto, căile de acces pietonal, terase exterioare, pasarele, scări ,heliporturi, terase tehnice, șine pentru porți rulante sau orice zonă care trebuie să rămână uscată tot timpul anului.

Sistemele de degivrare vin cu o varietate mare de comenzi, fiecare având propriile cerințe pentru a detecta temperatura sau umezeala de pe suprafețele degivrate. Deoarece pentru noi cel mai importat este confortul tău, printre opțiunile de top avem sisteme electrice de degivrare complet automate sau care se pot controla prin WiFi, ușor de utilizat, astfel încât acesta să poată fi operat de la distanță sau activat în funcție de condițiile meteo.

Sistemele de degivrare Walton Electric sunt doar de proveniență norvegiană și pot fi utilizate pentru a îndepărta zăpada și gheața de pe aproape orice suprafață exterioară.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta completând formularul de contact

Cum funcționează sistemele electrice de degivrare Walton Electric?

Un sistem de degivrare este conectat la un controler inteligent care poate fi programat să funcționeze în mod automat. În timp ce acesta monitorizează umezeala, temperatura și precipitațiile, centrul de control va porni sistemul pentru a încălzi suprafața și a evita înghețarea acesteia sau acumularea de zăpadă.

Mai există și varianta sistemului cu senzor doar de temperatură, dar care necesită și o acționare manuală. Acestea s-ar putea să nu țină pasul cu ninsoarea, mai ales dacă este activat mai târziu. Pe de altă parte, cel cu controler automat se activează singur, pe baza senzorilor și chiar a prognozei meteo, astfel încât acesta să pre-încălzească suprafața înaintea unei ninsori anunțate.

Sistemele electrice de degivrare sunt capabile să păstreze terenul din jurul casei tale fără zăpadă sau gheață. În acest fel, pericolul de alunecare dispare, iar tu ești pregătit pentru orice fel de vreme. Aceste sisteme au fost concepute să facă față unor condiții meteorologice dificile și pot fi instalate sub trotuare, garaje, rampe de încărcare, scări sau heliporturi.

Cum functioneaza sistemele de degivrare

Pentru realizarea unor sisteme de degivrare se pot folosi mai multe tipuri de materiale și echipamente, precum:

Cabluri electrice încălzitoare

Covoare electrice încălzitoare

Termostate și senzori de umiditate și temperatură

Accesorii de montaj

Trasee alimentate cu energie electrică

Tablou electric cu forță și comandă

Evident că, pentru alegerea unui sistem electric de degivrare potrivit nevoilor tale, beneficiezi de consultanța și expertiza echipei Walton Electric. Sistemele noastre de degivrare sunt formate din elemente durabile, de tehnologie de ultimă generație, de la Thermo Floor, partenerii noștri din Norvegia.

Spre deosebire de sistemele hidronice de degivrare, sistemele electrice folosesc cabluri sau covoare încălzitoare de exterior care nu sunt afectate de temperaturile negative care pot fi atinse atunci când sistemul nu este în funcțiune (când nu ninge, dar este frig, agentul termic din sistemele hidronice este supus înghețului).

Cablurile electrice încălzitoare sunt înconjurate de straturi de izolație, protecție pentru împământare din cupru, ecranaj din folie de aluminiu și o manta de protecție exterioară din PVC sau poliolefină pentru le conferi flexibilitate. Acestea sunt pre-dimensionate pentru a se potrivi diferitelor suprafețe. Pentru a simplifica montajul, sunt disponibile, de asemenea, covoare încălzitoare de exterior cu cabluri încorporate. În funcție de nevoile proiectului tău, vom personaliza necesarul de cabluri și covoare electrice încălzitoare.

Pentru a topi eficient zăpada și gheața, cablul ar trebui să furnizeze o putere pe metrul liniar în jurul valorii de 30W/mp. Puterea necesară a fi instalată pe metrul pătrat, trebuie sa fie întru 250 și 300W/mp. Dacă este vorba de o zonă de dimensiuni mari care trebuie degivrată, este posibil ca în zonele rezidențiale să fie necesară o modificare la panoul electric sau să se instaleze un circuit separat pentru a furniza suficientă energie.

De exemplu, pentru degivrarea unei căi de acces de 50 mp, este necesară o putere de 12,5 KW. Aceasta putere poate fi împărțită în mai multe circuite, astfel încât dacă branșamentul este trifazat, puterea să fie distribuită uniform pe cele 3 faze.

Covoarele electrice încălzitoare pot fi instalate direct pe o suprafață de beton sau asfalt existentă, înainte de o turnare suplimentară sau pot fi așezate pe o bază de pietriș înainte de o nouă asfaltare sau amenajare.  De asemenea, în timpul unei montări normale de pavaj, covoarele sau cablurile electrice pot fi așezate pe o bază de pietriș drenată, urmată de un strat de nisip sau pietriș fin. Ulterior, pot fi așezate și pavelele, piatra sau pardoseala de exterior aleasă.

Un sistem de degivrare poate fi instalat așadar aproape oricând atunci când se instalează o pasarelă nouă sau se toarnă o nouă alee. Sistemul electric pentru degivrare poate urma o varietate mare de modele, cele mai populare fiind urmele pe care calcă roata sau “căile de rulare”, pentru că reduc atât costurile inițiale de investiție, cât și costurile de consum în condiții maxime de eficiență. De asemenea, pot fi folosite și în medii comerciale sau industriale, iar costurile de instalare și de utilizare sunt mult mai mici în comparație cu sistemele de încălzire hidronice. Mai mult decât atât, față de sistemele pe bază de țevi cu apă caldă, sistemele electrice nu prezintă riscul de scurgeri de fluide în sol.

Cum sunt instalate sistemele de degivrare Walton Electric pentru rampe, alei și scări?

În funcție de structura suprafeței care urmează să fie degivrată, cablurile sau covorașele încălzitoare pot fi încastrate în următoarele straturi:

Degivrare in beton

În șapă sau beton (direct pe armătură sau în stratul finit)

Degivrare in adeziv gresie

În adezivul pentru plăci ceramice sau piatră pentru exterior

Degivrare sub pavele

În stratul de nisip care susține pavelele

Degivrare asfalt

În asfalt (necesită cabluri speciale pentru asfalt)

Cheia unei bune funcționări a unui sistem de degivrare este modul în care este încorporat. În prima fază a instalării, va trebui așezat un cadru de armătură sau o plasă de sârmă. Dacă este prea adânc, sistemul nu va putea topi cu eficiență zăpada sau gheața. Stratul de masă radiantă nu trebuie să depășească valoarea de 15cm, peste cablurile încălzitoare.

Pentru a se asigura că sistemul este la distanța perfectă, instalatorii vor folosi un cadru rigid care va fi sprijinit astfel încât elementele de încălzire să fie exact acolo unde trebuie. Așadar se începe cu așezarea stratului de polistiren extrudat pe placa de beton din zona aleasă pentru așezarea sistemului de degivrare. Deasupra acestei plăci de polistiren este așezată o plasă STM 10X10 (cu grosime de minim 4 mm și cu ochiuri de 10 cm).

Pe plasa sudată se fixează cablurile electrice de încălzire. Pentru o încălzire uniformă, cablurile electrice de încălzire trebuie aranjate într-un model șerpuit, paralel cu latura cea mai mare a suprafeței și la distanțe egale unul față de altul.

De asemenea, planificarea și menținerea distanțelor corespunzătoare între elemente reprezintă cheia funcționării perfecte a unui sistem de degivrare a zăpezii și gheții. Ulterior, elementele trebuie atașate pe plasa de armare utilizând legături ferme pentru a asigura o stabilitate bună și pentru a menține adâncimea potrivită. În acest fel, în momentul în care betonul este turnat, acestea nu se vor mișca, muta sau ridica spre suprafață. Înainte ca betonul să fie turnat, specialiștii de la Walton Electric se vor asigura că sistemul este funcțional și că totul decurge conform planului, măsurând parametrii tehnici de funcționare și prin efectuarea testelor de izolație la 1000V. Aceste măsurători sunt redactate într-un proces verbal pentru a putea fi comparate ulterior turnării betonului.

Se montează apoi masa radiantă alcătuită din șapă, beton ori nisip. La acest pas se montează și senzorul dual care are rol de a monitoriza umiditatea și temperatura. Întreg sistemul nu trebuie coborât prea mult sub suprafața finită pentru a nu se pierde din eficiență. Astfel, între 3-10 cm este de ajuns pentru ca sistemul de degivrare să facă față cu brio la vremea rea.

Cum alegi un sistem de degivrare?

Alegerea tipului de element încălzitor, cât și tipul termostatului, se face pe baza analizei structurii suprafeței ce urmează a fi degivrată, dar și pe baza necesității specifice locației.

Ai al dispoziție echipa specializată Walton, cu care vei discuta despre nevoile proiectului tău, dar și despre așteptările și dorințele tale și mai ales, despre cum le putem transforma în realitate. Sună-ne la numărul de telefon 0742042043 sau scrie-ne pe office@walton.ro!

Echipa noastră va stabili care este puterea necesară luând în calcul mai mulți factori, precum zona geografică în care urmează a fi instalat sistemul, scopul instalării, gradul de izolare și grosimea stratului care urmează a fi degivrat sau dacă suprafața este parțial sau total adăpostită de un acoperiș.

Însă, de obicei, având în vedere factorii climatici și tipurile de construcții din România, puterea necesară este cuprinsă între 250W și 300W pe metrul pătrat.

Pentru a maximiza eficiența sistemului, îți recomandăm instalarea unui strat de polistiren extrudat sub sistemul de degivrare. Dacă acest lucru nu este posibil, puterea pe metrul pătrat va trebui mărită.

Puterea instalată pe metrul pătrat nu indică în mod direct consumul de energie necesar degivrării. Consumul este dat de puterea totală instalată în ora de funcționare, înmulțită cu numărul de ore în care sistemul funcționează.

O putere mai mare instalată pe metrul pătrat nu înseamnă un consum mai mare. Pentru același efect, un sistem cu o putere mai mare va funcționa mai puține ore și vice versa. Astfel, consumul de energie va fi același.

Puterea necesară pe metrul pătrat este stabilită pentru a oferi timpul de reacție solicita, dar și pentru a face față vârfurilor de solicitare atunci când temperaturile scad brusc.

Consumul pentru o lună de iarnă este greu de estimat deoarece sistemul de degivrare pornește automat, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile de umiditate și temperatură, dar și cu suprafața care are nevoie de degivrare?

Pentru mai multe informații ne puteți contacta completând formularul de contact

Întrebări frecvente

6
7
Pot să-mi instalez singur un sistem de degivrare de la Walton Electric?

Poți efectua singur montajul, cât timp sunt respectate instrucțiunile de instalare. Clienții Walton Electric beneficiază de servicii de proiectare GRATUITĂ, de un ghid complet de instalare personalizat nevoilor specifice ale proiectului și de suport tehnic telefonic gratuit.

Atenție! Toate conexiunile electrice trebuie realizate doar de către un electrician autorizat!

6
7
Se poate personaliza sistemul de degivrare la condițiile proiectului meu?

Sigur că da. O astfel de instalație electrică pentru topirea zăpezii și a gheții poate fi adaptată la orice condiție și orice suprafață. Acest lucru se realizează prin crearea unor linii cu o distanță corespunzătoare între ele. Ulterior, elementele de încălzire vor fi introduse și sigilate. Așadar există flexibilitate.

6
7
Degivrarea electrică poate fi folosită și în cazul pavelelor sau a dalelor?

Desigur! Pentru o implementare corectă și potrivită a sistemului, pavelele pot fi îndepărtate și apoi reinstalate.

6
7
Instalarea sistemului de degivrare afectează în vreun fel drumul existent?

Sistemele pentru topirea zăpezii nu afectează durata de viață a drumului, ci dimpotrivă, îi prelungesc existența. Din cauza faptului că asfaltul ori betonul se corodează foarte rapid sub acțiunea apei și a aerului umed, poleiul, zăpada și ploaia se pot infiltra în profunzimea straturilor de asfalt ori beton distrugând în timp aceste materiale.

6
7
Cât de adânc ar trebui să fie încorporate elementele de încălzire pentru o alee sau pasarelă?

Pentru ca rezultatele să fie cele mai bune, elementele de încălzire ar trebui să fie instalate la 5-7 cm față de suprafața finită. De asemenea, pentru suprafețe cu pavele sau dale, adâncimea maximă ar trebui să fie în jur de 8 cm.

6
7
Cât de eficient este sistemul de degivrare electrică în comparație cu sistemele hidronice?

Sistemele electrice sunt mult mai ușor de instalat, au mai puține componente și costurile pentru instalare sunt mult mai mici, iar cele de mentenanță tind spre zero. Mai mult decât atât, sistemele de degivrare electrică vor funcționa un timp mai scurt pentru a oferi aceeași performanță precum cele cu apă caldă, iar energia economisită este mult mai mare.

De asemenea, sistemele electrice nu necesită izolarea plăcilor și nu există preocupări pentru temperatura de retur, aerisirea gazelor arse, contracția căilor navigabile și daunele materiale cauzate de scurgeri.

6
7
Cât de repede topesc sistemele de degivrare zăpada?

Topirea zăpezii depinde de o serie de variabile, precum temperatura din exterior, însă în general acestea sunt capabile să topească în jur de 2-7 cm de zăpadă pe oră.

6
7
Când ar trebui să instalez un sistem de degivrare a zăpezii?

Deoarece sistemul de topire a zăpezii este încorporat în interiorul suprafeței, cel mai bun moment pentru instalarea lui este atunci când se construiește, reface, renovează sau se extinde aleea, rampa, terasa, scările, trotuarul sau aleea pietonală. Aceste tipuri de proiecte sunt, de obicei, întreprinse de la sfârșitul primăverii până la sfârșitul toamnei, dar în caz de nevoie se pot instala oricând în condiții de vreme favorabilă.

6
7
Cât costă un sistem electric de degivrare pentru rampe și alei?

Prețul pentru instalarea unui astfel de sistem de încălzire variază în funcție de tipul de sistem, de controler-ul pe care îl alegi și de suprafața totală necesară de acoperit.

Echipa Walton Electric te va ajuta să alegi sistemul cel mai potrivit pentru tine. Echipamentele pe care fiecare sistem le conține includ cabluri sau covoare încălzitoare de exterior, termostate, senzori, diferite accesorii necesare montajului, trasee de alimentare cu energie electrică, precum și un tablou electric de forță și comandă.

Alegerile se fac în funcție de structura suprafeței în care urmează a fi montat sistemul de degivrare sau a locației. Pentru un estimat exact bazat pe nevoile proiectului și mai ales, pe dorințele tale, sună-ne la numarul de telefon 0742042043 sau scrie-ne pe office@walton.ro!

Nici un fișier adăugatFormat acceptat jpg, jpeg, jpe, gif, png, bmp, wax, mka, rar, wri. Limită maximă 25 Mo

Nici un fișier adăugatFormat acceptat jpg, jpeg, jpe, gif, png, bmp, wax, mka, rar, wri. Limită maximă 25 Mo

Nici un fișier adăugatFormat acceptat jpg, jpeg, jpe, gif, png, bmp, wax, mka, rar, wri. Limită maximă 25 Mo