Încălzirea în pardoseală este de departe cel sustenabil și mai eficient mod de a asigura căldura și confortul propriei tale locuințe. Deși este un sistem care a fost folosit de mii de ani, există atât de multe mituri în jurul său, uneori propagate chiar de așa-zișii profesioniști, încât nu poți să știi ce este adevărat și ce nu. 

Sistemul de încălzire în pardoseală se poate realiza în trei moduri diferite: cu agent termic (apă) sau electric. Fiecare are propriile avantaje și lucruri pe care trebuie să le iei in considerare. Nu există varianta perfectă, care să se potrivească tuturor, dar ceea ce este important este să știi cum să faci cea mai bună alegerea pentru tine și pentru casa sau spațiul tău comercial. Sunt niște diferențe între încălzirea în pardoseală pe bază de agent termic și cea electrică și mituri pentru ambele opțiuni, dar cum este o variantă mai recentă pe piața din România, despre încălzirea electrică în pardoseală au apărut cele mai multe informații incorecte, care s-au și înrădăcinat cumva în conștiința colectivă.

Mitul numărul 1: Instalarea este dificilă

Mitul Nr. 1 - instalare dificila

Odată ce tehnologia s-a dezvoltat și perfecționat, instalarea propriu-zisă a sistemului de încălzire în pardoseală, indiferent de particularitățile sale, a devenit mult mai ușoară.

Dacă în trecut, montajul presupunea o renovare semnificativă a locului vizat, astăzi nu mai este cazul. Mai mult decât atât, există infinit mai multe materiale compatibile cu sistemul de încălzire electrică sub pardoseală, inclusiv un anumit tip de parchet de lemn. În plus, datorită creșterii popularității acestui tip de termoficare, se găsesc opțiuni care se pot instala direct sub parchet, precum folia încălzitoare sau covorașele electrice.


Mitul numărul 2: Încălzirea electrică în pardoseală este foarte scumpă

Mitul 2 Incalzirea este scumpa

Când gazul era ieftin sau mai bine zis, prețul său era încă plafonat semnificativ de către stat, iar prețul energiei electrice era mai mare, afirmația era realitate și nu un mit. Din păcate, gazul este o resursă finită, în timp ce energia electrică este regenerabilă și are in prezent un preț mai mic. Dacă locuința îți permite să instalezi panouri fotovoltaice, acestea pot genera suficientă energie încât să-ți acoperi nu numai costurile de încălzire, ci chiar și cele de consum, în proporție de până la 80%.

De asemenea, indiferent de ce alegi, cabluri încălzitoare, folie încălzitoare, covorașe încălzitoare sau convectoare electrice, prețul este mult mai accesibil decât crezi, mai ales in comparație cu sistemul hidronic. Încălzirea pe bază de agent termic presupune țevi, o manoperă mai costisitoare, accesorii și cheltuieli pentru amenajarea necesară instalării sistemului.

S-ar putea spune chiar că încălzirea electrică este cea mai ieftină variantă pentru amenajări, renovări, și ca sursă complementară de încălzire, dar și ca sursă unică.


Mitul numărul 3: Este potrivită doar pentru locuințele noi

Mitul numărul 3: este potrivită doar pentru locuințele noi

Nimic mai fals! Chiar dacă este cel mai ușor de integrat un sistem de încălzire în pardoseală când ești în stadiul construcției unei locuinței, asta nu înseamnă că dacă te-ai hotărât să adopți acum acest sistem, este foarte dificil. Încălzirea pe bază de folie de carbon sau covoraș electric nu necesită o intervenție majoră. Încălzirea electrică se poate monta chiar și în regim propriu, direct sub parchet.

Inclusiv pentru încălzirea electrică pe bază de cabluri încălzitoare, procesul este mult mai simplu în comparație cu încălzirea pe bază de agent termic. Dacă țevile au nevoie de o adâncime de 15 cm în pardoseală, pentru încălzirea electrică 7 cm sunt suficienți. Tocmai din acest motiv, pentru multe locuințe vechi, încălzirea electrică în pardoseală este varianta câștigătoare.


Mitul numărul 4: temperatura camerei nu se poate controla corespunzător

Mitul numărul 4: temperatura camerei nu se poate controla corespunzător

Un alt mit foarte des întâlnit este cel referitor la capacitatea de a controla temperatura într-o cameră. Află că, datorită noilor tehnologii, poți controla diferențiat temperatura în fiecare cameră. Mai mult decât atât, prin aplicațiile disponibile atât pe iOS, cât și pe Android setezi temperatura și de la distanță, cu un singur click.


Mitul numărul 5: Nu poți folosi covoare sau mochetă dacă ai încălzire electrică în pardoseală

Mitul numărul 5: nu poți folosi covoare sau mochetă dacă ai încălzire electrică în pardoseală

Și covorul clasic, și mocheta au, de fapt, un rol funcțional. În mod tradițional, pe lângă criteriul estetic, ele asigură o podea a cărei temperatura este mai ușor de suportat în anotimpul rece.

Poți folosi covoare sau mochetă cu încălzire electrică în pardoseală, dar trebuie să ții cont de câteva aspecte importante, și anume:

  • Și covorul clasic, și mocheta au, de fapt, un rol funcțional. În mod tradițional, pe lângă criteriul estetic, ele asigură o podea a cărei temperatura este mai ușor de suportat în anotimpul rece.
  • Grosimea covorului sau a mochetei. Este esențial ca acestea să nu fie prea groase, deoarece pot reduce eficiența sistemului de încălzire, limitând transferul de căldură. Covorul sau mocheta trebuie să aibă o grosime de cel mult 1,5 cm.
  • Rezistența termică. Materialul covorului sau al mochetei trebuie să aibă o rezistență termică redusă (de obicei sub 0,15 m²K/W). Acest aspect este important pentru a permite căldurii să treacă eficient prin covor/mochetă și să încălzească camera. Există producători care au în ofertă mochete și covoare compatibile cu încălzirea în pardoseală.
  • Aderența. Covorul sau mocheta ar trebui să aibă aderență pentru a evita alunecările și a asigura o bună conductivitate termică.

Respectând condițiile de mai sus, poți integra cu succes covoare sau mochete într-o încăpere cu încălzire electrică în pardoseală, bucurându-te de confort termic și estetic.


Mitul numărul 6: Încălzirea electrică prin pardoseală consumă mai multă energie în comparație cu sistemele tradiționale

Mitul numărul 6: Încălzirea electrică prin pardoseală consumă mai multă energie în comparație cu sistemele tradiționale

O concepție greșită despre încălzirea electrică prin pardoseală este că aceasta consumă mult mai multă energie în comparație cu sistemele tradiționale de încălzire. Încălzirea electrică prin pardoseală folosește temperaturi mai scăzute și acoperă mai mult spațiu pe podea, asigurând o încălzire mai uniformă și mai eficientă. În plus, poate fi alimentată de surse alternative, precum energia solară.

Cu ajutorul termostatelor și a senzorilor inteligenți se poate seta automat o temperatură care se potrivește preferințelor tale.


Mitul numărul 7: Încălzirea electrică în pardoseală nu încălzește suficient de bine

Mitul numărul 7: încălzirea electrică în pardoseală nu încălzește suficient de bine

Încălzirea electrică prin pardoseală generează căldură radiantă mai mult decât suficientă pentru a crea o temperatură ambientală foarte confortabilă. Căldura este distribuită uniform și radiază pe toată suprafața podelei. Căldura se ridică de la podea în sus, oferind încăperii o căldură constantă. Distribuind căldura în acest mod eficient, termostatul de încălzire prin pardoseală poate fi setat la o temperatură mai scăzută și poate menține cu ușurință o căldură confortabilă la interior, cu costuri mai mici. În plus, mobilierul din cameră preia și temperatura ambiantă, sporind confortul camerei.


Mitul numărul 8: Încălzirea în pardoseală este nesănătoasă

Mitul numărul 8: încălzirea în pardoseală este nesănătoasă

Încălzirea prin pardoseală previne circulația particulelor de praf care provoacă alergii și chiar diferite afecțiuni. Casa are un nivel de umiditate mai bun și beneficiază de un mediu mai sănătos, cu mai puțini acarieni și mucegai, ceea ce este benefic pentru persoanele cu alergii și probleme respiratorii. În plus, nu există calorifere de curățat și întreținut, ci mai mult spațiu pentru configurarea mobilierului.


Mitul numărul 9: Trebuie instalată în toată casa

Mitul numărul 9: trebuie instalată în toată casa

Sistemele de încălzire în pardoseală, indiferent de felul lor, se pot instala atât într-o singură cameră, cât și în mai multe. Încălzirea electrică în pardoseală este cea mai versatilă din acest punct de vedere, deoarece se poate instala pe hol, în subsol, în camerele friguroase și chiar și in garaj!


Mitul numărul 10: Dacă se strică ceva, trebuie îndepărtată întreaga podea

Mitul numărul 10: dacă se strică ceva, trebuie îndepărtată întreaga podea

Trebuie să știi că sistemele de încălzire electrice în pardoseală au garanții de circa 25 de ani și o durată de viață cel puțin dublă. Cu toate acestea, în cazul unei defecțiuni, există un aparat special care măsoară și stabilește zona exactă în care a apărut breșa. Ulterior este îndepărtată doar porțiunea în care s-a constatat problema, nefiind necesară decopertarea întregii pardoseli.


Mitul numărul 11: Încălzirea electrică în pardoseală poate fi periculoasă în caz de inundații

Mitul numărul 11: încălzirea electrică în pardoseală poate fi periculoasă în caz de inundații

Încălzirea în pardoseală presupune un sistem închis de, aflat la podea, cu care nu vei interacționa niciodată propriu-zis. Instalat corect, aceasta nu prezintă niciun risc care ți-ar putea provoca daune de orice natură (scurgeri, explozii, incendii, pericol de electrocutare).

Toate cablurile și conexiunile instalate de echipa Walton Electric sunt impermeabile. Cablurile electrice sunt destinate pentru a fi folosite implicit în zonele umede, precum băile. Acest lucru înseamnă că, dacă ai nenorocul să fii inundat, nu există niciun risc de electrocutare. De asemenea, atât sistemul de încălzire cu agent termic lichid, cât și cel pe bază de aer și electric nu utilizează substanțe toxice pentru a funcționa. Așadar, nu există nicio amenințare la adresa sănătății tale.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente