Încălzirea în pardoseală este cea mai confortabilă și mai accesibilă variantă de încălzire care-ți asigură o temperatură corespunzătoare în casă. Nimic nu se compară cu senzația de a merge pe o podea caldă în lunile reci. Indiferent de cât de friguros sau friguroasă ești, încălzirea în pardoseală îți va alunga pentru totdeauna senzația de frig și nevoia de a purta șosete groase.
Există mai multe sisteme de încălzire, care sunt clasificate în funcție de elementul încălzitor folosit, acestea sunt: încălzire cu agent termic și încălzire electrică.
Ce este încălzirea cu agent termic în pardoseală?
Încălzirea în pardoseală hidronică sau pe bază de agent termic lichid are la bază un sistem din țevi, poziționate sub podea. Prin aceste conducte circulă apa caldă (încălzită în prealabil până la aprox. 50 de grade Celsius), care încălzește șapa în care se află încastrate și care asigură astfel încăperii temperatura dorită. Rețeaua de țevi poziționată în șapa de beton, distribuie căldura în mod uniform. Un avantaj al acestui sistem de încălzire îl reprezintă posibilitatea de conectare atât la o centrală termică, cât și la alte surse termice precum pompele de căldură sau chiar panouri solare.
Care sunt avantajele încălzirii în pardoseală cu agent termic?
Eficiență energetică:
Acest tip de încălzire în pardoseală este foarte eficientă, transferând pana la 95% din căldura generată de centrală în casa ta. În funcție de capacitatea sistemului de încălzire hidronic, eficiența ar putea fi și mai mare, chiar si cu o temperatură mai scăzută a apei.
Confort:
Încălzirea in pardoseală oferă o căldură radiantă, care este un tip de căldură confortabilă și uniformă. Căldura radiantă încălzește și obiectele din casa ta, nu doar aerul, așa că te vei simți mai bine, mai confortabil, chiar dacă termostatul este setat mai jos. De asemenea, este un tip de încălzire mai silențios față de alte soluții de încălzire.
Versatilitate:
Încălzirea cu agent termic poate fi utilizată pentru a încălzi o varietate de suprafețe, inclusiv podele, pereți și tavane. Acest lucru o transformă într-o opțiune mai bună pentru case sau apartamente mai friguroase. De asemenea, se poate folosi cu multe tipuri de pardoseală, de la lemn de esență tare, gresie, marmură, până la covoare speciale.
Limitările încălzirii în pardoseală cu agent termic
- Este nevoie de expertiză pentru o instalare corectă. Sistemele de încălzire hidronică sunt mai complexe decât sistemele electrice și necesită spațiu dedicat sub pardoseală și un montaj atent, care să asigure o instalare corectă. Amplasarea pompei și dispunerea tubulaturii pot construi sau distruge eficiența unui sistem hidronic. De asemenea, dacă nu este montat cum trebuie, același sistem va aduce nenumărate bătăi de cap pe termen lung.
- Riscul scurgerii apei. Noile sisteme de încălzire cu agent termic sunt în general fiabile și eficiente, dar sunt predispuse la scurgeri, din cauza rețelei lor de conducte și conexiuni. Dacă apare o scurgere, aceasta duce la infiltrații, probleme cu încălzirea și implicit, la costuri mari de reparații și reamenajare.
- Încălzire lentă. Lichidul încălzit trebuie să traverseze întregul sistem, așa că este nevoie de mai mult timp pentru încălzirea unei case. Cu cât temperatura este mai joasă și secțiunea șapei mai groasă, timpul de încălzire este mai mare.
- Sistemul hidronic de încălzire in pardoseală nu este cea mai bună soluție pentru a restabili căldura în timpul nopților friguroase. Întrucât are nevoie de mai mult timp să încălzească spațiul prin care trece, funcționează mai bine atunci când nu există variații mari de temperatură.
- Necesită lucrări de mentenanță. Rezervoarele de expansiune trebuie drenate ocazional pentru a menține funcționarea eficientă a sistemului.
- Mai greu de reparat dacă apare o problemă. Deoarece sistemul de țevi este ascuns în pereți și sub pardoseli, reparațiile sunt mult mai dificile.
- Costuri de instalare mai mari. Deși costurile de exploatare sunt mai mici, mai ales că se poate folosi pentru funcționare energie electrică furnizată de panouri solare, de exemplu, materialele și manopera pentru instalația hidronică sunt mult mai mari față de costurile încălzirii electrice in pardoseală.
- Sistem mai potrivit pentru imobilele noi. Adăugarea unui sistem de încălzire hidronic la o casă veche aduce după sine și modificări structurale și un cost pe măsură.
- Garanție și durată de viață mult mai mici față de sistemele electrice.
Ce este încălzirea electrică în pardoseală?
Dacă sistemul de încălzire pe bază de agent termic lichid utilizează apa pentru a încălzi un imobil, încălzirea electrică presupune instalarea unor cabluri electrice încălzitoare, covorașe electrice sau folie încălzitoare în pardoseală.
Energia electrică este cea care asigură temperatura încăperii, alimentând sistemele instalate. Spre deosebire de încălzirea hidronică, instalarea este infinit mai ușoară și mai rapidă, iar sistemele se pot monta si în regim propriu.
Care sunt avantajele încălzirii electrice în pardoseală?
Eficiență totală
Eficiența încălzirii electrice în pardoseală de generație nouă este excelentă, cu 100% din energia electrică convertită în căldură. Dacă locuința ta este bine izolată, atunci încălzirea electrică in pardoseală – și chiar și cea cu ajutorul convectoarelor electrice – poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți asigura confortul, indiferent dacă locuiești la bloc sau la casă.
Se poate instala aproape oriunde, mai simplu și la costuri competitive
Unul dintre avantajele principale ale încălzirii electrice in pardoseală este că se poate folosi și ca sursă unică, dar și ca sursă complementară de încălzire. Încălzirea electrică oferă o flexibilitate fantastică. Este ideală pentru renovări, amenajări, pentru încălzirea mansardei sau atunci când trebuie să încălzești o singură cameră și vrei să reduci costurile pentru conducte și alte sisteme costisitoare și inutile.
Unele sisteme electrice de încălzire prin pardoseală au kituri ușor de instalat, care se pot monta cu ușurință sub parchet și de către utilizatori casnici.
Încălzire rapidă
Sistemul electric prin pardoseală se încălzește mult mai rapid în comparație cu cel hidronic. Dacă a fost instalat corect și sistemul este de calitate, te vei bucura de o căldură confortabilă în aprox. 1 oră de la pornirea sistemului.
Facturi mai mici pentru încălzire
Un avantaj major al încălzirii electrice prin pardoseală este că folosește mai puțină energie și reduce facturile la electricitate. Un calorifer trebuie să primească apă fierbinte, la o temperatură de aproximativ 65-75 de grade Celsius pentru a încălzi camera, ceea ce se traduce printr-un consum energetic mai mare, în timp ce încălzirea electrică prin pardoseală oferă căldură confortabilă la max. 30 de grade Celsius în pardoseală. Eficiența energetică determină un consum mai mic de energie electrică.
Nu necesită întreținere
După ce a fost instalată încălzirea electrică în pardoseală, nu necesită deloc întreținere. Spre deosebire de alte instalații de încălzire, care au nevoie de servicii de mentenanță, încălzirea electrică in pardoseală are o garanție extinsă, de 25 ani și o durată de viață de aprox. 80 de ani.
În caz de probleme, nu trebuie să spargi toată pardoseala
În cazul rar în care apar probleme de funcționare, acestea se pot localiza cu ajutorul unui instrument special, fiind nevoie de o intervenție care implică o reparație restrânsă, de 20×20 cm, fără a fi nevoie să scoți toată pardoseala.
Are nevoie de mai puțin spațiu sub pardoseală
Față de sistemul hidronic, care are nevoie de minimum 20 cm în adâncime pentru instalarea țevilor, încălzirea electrică prin cabluri are nevoie de maximum 7-10 cm. De asemenea, vei scăpa de nișele din pereți care vor ascunde țevile, iar în cazul foliei încălzitoare de doar 1mm.
Căldură în condițiile tale
Soluțiile moderne de încălzire electrică dispun de comenzi inteligente, astfel încât acestea să poată fi controlate de la distanță, folosind smartphone-uri și/sau tableta. Acest lucru îți permite să-ți gestionezi mai eficient puterea de încălzire și, ca urmare, să reduci facturile la energie. Poți controla căldura individual, pentru fiecare cameră in parte, o poți seta pentru noapte ori pentru perioada vacanței, când ești plecat de acasă.
Termostatele vor opri sistemul atunci când a atins temperatura setată. Aceste sisteme electrice inteligente vor calcula automat câtă căldură este stocată peste noapte, în baza temperaturii camerei, a utilizării anterioare și a modificărilor meteo zilnice. Unele termostate pot detecta și dacă există o fereastră deschisă în cameră și pot regla în consecință puterea sistemului. În concluzie, ai control deplin asupra funcțiilor sistemului de încălzire prin pardoseală, în funcție de preferințele și nevoile tale.
Sisteme sigure
Există preconcepția că un sistem electric de încălzire prin pardoseală în casă, va supraîncălzi pardoseala. Nu există contact direct cu sistemul electric și acesta este setat prin fabricație să nu depășească o anumită temperatură maximă. Mai mult decât atât, sistemul electric de sub pardoseală este sănătos și pentru persoanele alergice, deoarece căldura radiantă pe care o emană este excelentă pentru calitatea aerului din casă.
Funcționează sub diferite pardoseli și tipuri de pardoseli
Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală pot fi instalate sub diferite tipuri de pardoseli, cum ar fi piatră naturală, gresie, vinil, parchet laminat, SPC, anumite tipuri de covoare și chiar lemn prelucrat.
Cu toate acestea, fiecare material de pardoseală are un nivel diferit de conductivitate termică și eficiență. Chiar dacă opțiunile sunt extinse și variate, cel mai bine este să te consulți în privită amenajării cu echipa Walton sau cu arhitectul tău.
Încălzire prietenoasă cu mediul, pentru case verzi
Încălzirea electrică are zero emisii de dioxid de carbon, spre deosebire de alte metode. Iar sistemele moderne de încălzire vin cu o gamă de funcții de economisire a energiei, care te ajută să-ți reduceți consumul și bineînteles, facturile la încălzire, menținând căldura și prevenind risipa de energie.
Limitările încălzirii electrice în pardoseală?
- Poate pierde căldura mai repede. Deși încălzirea electrică prin pardoseală oferă timpi mai rapizi de încălzire și explozii scurte de căldură prin „amplificarea” sistemului, de asemenea, pierde căldură mai repede față de încălzirea prin pardoseală hidronică și sistemele tradiționale de încălzire centrală, odată ce este oprită. Acest lucru se întâmplă deoarece există o masă termică mai mică, din cauza lipsa adâncimii podelei deasupra încălzirii electrice în pardoseală. Cu toate acestea, sistemele electrice de încălzire prin pardoseală cu cabluri electrice oferă mai multă masă termică datorită stratului de șapă în care se află cablul de încălzire și a materialului izolant folosit în completare. Aceasta înseamnă că acționează mult mai mult și ca element de stocare a căldurii, iar pierderile de căldură nu se mai produc atât de rapid.
- Restricționează ce tip de mobilier poți avea. Dacă vrei să-ți amenajezi casa folosind mult de mobilier plat în fiecare cameră, atunci încălzirea prin pardoseală ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Mobilierul cu fundul plat sau covoarele care nu sunt termoconductoare nu trebuie plasate pe o pardoseală cu încălzire electrică, mai ales acolo unde este instalat cablul de încălzire. Dacă o faci, fluxul de aer va fi restricționat și va cauza „blocarea termică”.
Când fluxul de aer este restricționat, acesta se va supraîncălzi, deoarece căldura este blocată să iradieze și, prin urmare, poate cauza deteriorarea finisajului podelei, în special a finisajelor din lemn, covor sau vinil. Din acest motiv, sub mobilierul fix sau electrocasnice nu se instalează cabluri electrice. Toate aceste probleme se pot evita cu ajutorul specialiștilor care vor proiecta sistemul. La Walton ai asistență tehnică și servicii de proiectare personalizată gratuite, care te vor feri de limitările și eventualele probleme ale încălzirii electrice în pardoseală. Acest lucru este valabil si pentru încălzirea in pardoseala cu agent termic
Ce trebuie să iei in calcul, indiferent de tipul de încălzire în pardoseală dorit:
Zona vizată pentru instalarea încălzirii în pardoseală
Primul pas este să analizezi casa, apartamentul sau încăperea care urmează să fie adaptată noii termoficări. Pentru încălzirea cu agent termic lichid sunt dezirabile spații mai extinse (întregul imobil). Mai mult decât atât, trebuie să știi că sistemul de încălzire pe bază de apă îți poate și răci încăperile în lunile caniculare (tipul de calorifere este relevant aici).
Încălzirea electrică este recomandată și pentru spații extinse, dar și restrânse, unde nu există trafic intens. Dacă îți dorești o anumită temperatură în baie sau în holuri și dressing, află că încălzirea electrică este cea mai potrivită. Are mecanisme de instalare facile, este ușor de întreținut, asigurând confortul căutat.
Eficiența sistemului de încălzire
Desigur că ambele sisteme funcționează foarte bine, însă există câțiva factori relevanți atunci când se pune în discuție eficiența. În primul rând, în ceea ce privește încălzirea cu agent termic lichid (apă caldă) trebuie menționată capacitatea de a conecta rețeaua de țevi la multiple surse de căldură:
- centrale (gazul a fost mai accesibil decât electricitatea, din cauza plafonării prețului pentru utilizatorii casnici, plafonare eliminată din 2025);
- pompe de căldură (utilizează electricitatea, dar temperatura necesară încălzirii podelei nu depășește 35 de grade Celsius);
- panouri solare (sustenabilitate și accesibilitate sporită).
Pentru încălzirea electrică, eficiența este vizibilă aproape imediat, fiind ușor de instalat și de utilizat. Pe termen lung, trebuie să consideri și faptul că răcirea are loc mult mai repede, comparativ cu sistemul hidronic, dacă optezi pentru folie sau covoraș electric. Ambele sisteme pot fi conectate la surse de energie solară, ceea ce va reduce costurile de consum pe termen lung.
Tipul de pardoseală
Din punct de vedere al materialelor folosite, încălzirea electrică reacționează bine la cele cu rezistență termică mai mică. Parchetul din lemn masiv nu sunt neapărat o alegere corectă pentru încălzirea in pardoseală, decât dacă sunt tratate pentru a conduce căldura.
Un alt aspect de luat în considerare este facilitatea cu care se pot remedia erori, fapt ce depinde mult de tipul de pardoseală. Disfuncționalitățile încălzirii electrice pot fi ușor corectate prin ridicarea unui singur segment din podea, în timp ce materialele pentru încălzirea cu agent termic lichid sunt mai greu de gestionat și necesită intervenții mai ample.
Tipul de pardoseală
Fie că sistemul vizat este cu agent termic sau electric, izolația térmica este foarte importante și oferă garanții pe termen lung. Aceasta poate împiedica pierderile de căldură prin nivelele inferioare. Stratul suplimentar de izolație termică are beneficii mai ales atunci când vorbim despre eficiență, deoarece căldura este obligată să circule în sus, emanația fiind propice. Izolația termică favorizează timpul mic de încălzire și va reduce pierderile de căldură, fiind așadar o alegere sustenabilă.
Atât sistemele electrice de încălzire, cât și cele cu agent termic îți oferă confort și vor crește cu mult valoarea imobilului. Alegerea celei mai bune opțiuni trebuie să fi o decizie pe care să o iei in deplină cunoștință de cauză. Vrei să vezi dacă încălzirea electrică in pardoseală este potrivită pentru casa, apartamentul sau imobilul tău? Sună-ne la ☎️0742042043 sau scrie-ne la office@walton.ro, pentru a beneficia de consultanță gratuită și de sfaturi care te vor ajuta să iei decizia corectă pentru tine!
0 Comentarii